Ανάκλαση, Διάχυση, Διάθλαση Φωτός

2022-06-18

Εδώ εξηγούνται τα φαινόμενα της ανάκλασης, της διάχυσης και της διάθλασης του ορατού φωτός.

Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα ονομάζεται το εύρος της περιοχής συχνοτήτων που καλύπτουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα εκτείνεται θεωρητικά από σχεδόν μηδενικές συχνότητες έως το άπειρο. Με βάση κάποιες χαρακτηριστικές ιδιότητες των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα χωρίζεται σε επιμέρους ζώνες. Αυτές είναι τα ραδιοκύματα , τα μικροκύματα, η υπέρυθρη ακτινοβολία, η ορατή ακτινοβολία (φως), η υπεριώδης ακτινοβολία, οι ακτίνες Χ και οι ακτίνες Γ.           

Σχεδιάγραμμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, με ενδείξεις για τα μήκη κύματος, τις συχνότητες και τις ενέργειες
Σχεδιάγραμμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, με ενδείξεις για τα μήκη κύματος, τις συχνότητες και τις ενέργειες

Ανάκλαση ονομάζουμε το φαινόμενο κατά το οποίο το φως κατά τη διάδοσή του σε ένα ομογενές μέσο συναντά ένα άλλο οπτικό μέσο, αλλάζει διεύθυνση διάδοσης, αλλά εξακολουθεί να κινείται εντός του ίδιου ελαστικού μέσου.

Ανάκλαση
Ανάκλαση

Κατοπτρική ανάκλαση ονομάζουμε την ανάκλαση του φωτός στην οποία οι ανακλώμενες ακτίνες που πέφτουν παράλληλα στη διαχωριστική επιφάνεια ανάμεσα σε δύο μέσα εξακολουθούν να είναι παράλληλες μεταξύ τους ακόμα και μετά την ανάκλαση. Κατοπτρική ανάκλαση έχουμε στην περίπτωση που η φωτεινή δέσμη πέσει πάνω σε μία λεία και στιλπνή επιφάνεια (κάτοπτρο).

Κατοπτρική Ανάκλαση
Κατοπτρική Ανάκλαση

Προσπίπτουσα ακτίνα ονομάζεται η ακτίνα που προσπίπτει στη διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ δύο μέσων. Η γωνία με την οποία η προσπίπτουσα ακτίνα πέφτει πάνω στη διαχωριστική επιφάνεια ονομάζεται γωνία πρόπτωσης θπ.

Ανακλώμενη ακτίνα ονομάζεται η ακτίνα που ανακλάται από τη διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ δύο μέσων. Η γωνία με την οποία η ανακλώμενη ακτίνα ανακλάται από τη διαχωριστική επιφάνεια ονομάζεται γωνία ανάκλασης θα.

Διάχυση ονομάζουμε την ανάκλαση στην οποία οι αρχικά παράλληλες δέσμες φωτός ανακλούν σε διάφορες τυχαίες διευθύνσεις και σκορπίζουν στο χώρο όταν πέσουν πάνω στη διαχωριστική επιφάνεια δύο μέσων. Διάχυση έχουμε στην περίπτωση όπου η διαχωριστική επιφάνεια ανάμεσα στα δύο μέσα παρουσιάζει ανωμαλίες.

Διάχυση
Διάχυση

Διάθλαση του φωτός ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο, όταν μια μονοχρωματική ακτίνα συναντά τη διαχωριστική επιφάνεια ανάμεσα σε δύο μέσα, τότε μέρος της ακτίνας αυτής εισέρχεται στο δεύτερο μέσο αλλάζοντας διεύθυνση διάδοσης.

Διαθλώμενη ακτίνα ονομάζεται η ακτίνα του φωτός που περνάει μέσα στο δεύτερο μέσο διάδοσης. Η γωνία που σχηματίζει η διεύθυνση της διαθλώμενης ακτίνας με την κάθετη στην επιφάνεια στο σημείο πρόσπτωσης ονομάζεται γωνία διάθλασης θδ.

Όταν μια διαθλώμενη ακτίνα περνάει από ένα οπτικά αραιό σε ένα οπτικά πυκνότερο οπτικό μέσο τότε πλησιάζει την κάθετη στη διαχωριστική επιφάνεια.

Όταν μια διαθλώμενη ακτίνα περνάει από ένα οπτικά πυκνό σε ένα οπτικά αραιότερο οπτικό μέσο, τότε απομακρύνεται από την κάθετη στη διαχωριστική επιφάνεια.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!