Kyamwilu Hill

2023-10-27

Το μέρος που αψηφά την βαρύτητα!

Πού βρίσκεται ο λόφος Kyamwilu;

Ο λόφος Kyamwilu (γνωστός και ως λόφος Kituluni) βρίσκεται στην περιοχή Machakos, στην κομητεία Machakos στην ανατολική Κένυα.

Eδώ και χρόνια εμπνέει μύθους γιατί διαψεύδει τους νόμους της βαρύτητας του Ισαάκ Νεύτωνα.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ατυχήματα αυτοκινήτων σε κύλιση ελεύθερης ταχύτητας σε ανηφόρα καθώς και από νερό που ρέει ανηφορικά όταν χύνεται στο δρόμο.

Η κοινότητα Akamba που ζει στην περιοχή Machakos για πάνω από έναν αιώνα έχει μια ιστορία που εξηγεί το μυστήριο του Kituluni - Kyamwilu Hill. 

Κοινότητα Akamba
Κοινότητα Akamba

Ποιος είναι ο μύθος;

Σύμφωνα με την ιστορία, πριν από πολύ καιρό, ο λόφος ονομαζόταν Kyaume, που σημαίνει, «ο τόπος των ανθρώπων». Το όνομα επινοήθηκε από δύο άνδρες που κάποτε ζούσαν στην περιοχή. Ο πρώτος λεγόταν Kyalo και ο άλλος Mwilu. Ως γείτονες, οι δύο άντρες έγιναν φίλοι, μέχρι που ερωτεύτηκαν την ίδια γυναίκα. Κανένας από τους δύο δεν ήταν πρόθυμος να την παραχωρήσει στον άλλον και έτσι και οι δύο συμφώνησαν να την παντρευτούν και έγιναν συζύγοί της.

Οι παραδόσεις της εποχής δέχονταν τους πολυγαμικούς γάμους από τους άνδρες, αλλά περιπτώσεις γυναίκας με περισσότερους από έναν άνδρα, όπως αυτή, ήταν εντελώς ανήκουστες.

Ωστόσο, η «τριάδα» αυτή λειτουργούσε χωρίς προβλήματα. Ένας από τους άνδρες ζούσε στην κορυφή του λόφου και ένας άλλος στο κάτω μέρος. Η γυναίκα χώριζε ισάξια τις νύχτες που περνούσε με τους συζύγους της και έκανε ό,τι μπορούσε για να μοιράσει τον χρόνο της εξίσου μεταξύ των δύο. Αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ αρκετό για τον Kyalo και τον Mwilu. Τελικά, οι δύο άνδρες πέθαναν και θάφτηκαν στις αντίστοιχες πλευρές του λόφου και η χήρα τους επέστρεψε στο σπίτι της. 

Οι Akamba πιστεύουν ότι ακόμη και μετά τον θάνατο, οι δύο άντρες είναι εγκλωβισμένοι σε μια αιώνια μάχη για την προσοχή της γυναίκας τους, αποσταθεροποιώντας έτσι τη φυσική ροή των πραγμάτων.

Ο λόφος στον οποίο ζούσαν κάποτε μετονομάστηκε σε λόφο Kyamilu - μια συγχώνευση των ονομάτων του συζύγου - προς τιμήν της αθάνατης αγάπης τους για τη γυναίκα τους.

Τελικά ποια είναι η πραγματική επιστημονική εξήγηση του φαινομένου;

Όσο για την επιστημονική εξήγηση του μοναδικού φαινομένου αυτού, οι ερευνητές το αποδίδουν σε μια οπτική ψευδαίσθηση. Πιστεύεται ότι η διάταξη της γύρω γης δημιουργεί μια οπτική εξαπάτηση ότι η γη έχει κλίση σε ανηφόρα, ενώ στην πραγματικότητα έχει κλίση σε κατηφόρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια μπάλα φαίνεται να κυλάει στην ανηφόρα. Ακόμα και οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή, ισχυρίζονται ότι το τζόκινγκ στην ανηφόρα στο Kyamwilu είναι πολύ πιο εύκολο από το τζόκινγκ στην κατηφόρα.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!